Zegt een boom tegen de plantsoenendienst: ‘Dorst!’

WINTERSWIJK – Bomen, bloemen en planten die dreigen te verpieteren door de droogte kunnen nu zelf om water vragen. Het Winterswijkse bedrijf Teneo IoT heeft vochtmeters ontwikkeld die worden begraven en elke dag de vochtigheidsgraad van de grond doorgeven aan de beheerder van het groen via LoRa.

Jan Ruesink 23-10-18,

De plantsoenendienst krijgt dan precies in beeld waar een boom of plantenbak hoognodig water moet krijgen. Dat is met name van belang voor de overlevingskansen van jonge bomen, die de eerste drie jaar een groot risico lopen te verdorren.

Praten via LoRa

Teneo Iot heeft de eerste twintig LoRa vochtmeters sinds juli in werking bij de gemeente Harderwijk. Het bedrijf Flexyz uit die stad heeft een programma ontwikkeld om per sensor een grenswaarde in te stellen, want de ideale vochtigheid verschilt per plant en grondsoort. Valt de vochtigheid onder de grenswaarde, dan gaat er een bericht naar de groenvoorziening. Dat gebeurt via de zogeheten LoRa-techniek (long range) waarbij signalen over kilometers afstand doorgeseind worden.

Met LoRa kunnen allerlei apparaten met het internet praten zonder gebruik van 3G/4G of WiFi en het energieverbruik is laag. De sensoren in de grond werken tot vijf jaar op één batterijvoeding.

MH17

Volgens Inou Heideman van Teneo IoT hebben de sensoren hun nut al bewezen, doordat tijdens de afgelopen droge en hete zomer meerdere jonge bomen aangaven dat ze erg dorst hadden. ,,Anders kom je daar misschien te laat achter. Denk maar aan de net aangeplante bomen in het MH17-herdenkingsbos, waarvan er veel zijn doodgegaan.”

Teneo IoT heeft de sensoren eerst getest in de omgeving van recreatieplas ’t Hilgelo bij Winterswijk en daar bleken ze goed te werken. ,,Nu gaan we kijken wat de vorst in de winter met de sensoren en batterijen doet.”

Teneo IoT gaat de dorst-sensoren mogelijk samen aan de man brengen met het eveneens Winterswijkse bedrijf Grijsen park & straatdesign, dat onder meer plantenbakken en boomroosters verkoopt. De bedrijven hebben samen ook al de pratende prullenbak bedacht, die via dezelfde techniek aangeeft dat die bijna vol is.

“Zo zetten we als lokale bedrijven samen mooie concepten op de markt.”

Teneo IoT
LoRa vochtmeters/Soil Moisture

Voor het originele artikel verwijzen wij u graag naar de website van de Gelderlander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.