Techniek van Teneo IoT slaat via LoRa alarm als de kraan of douche niet gebruikt wordt, een oplossing voor de zorgsector?
Moeder is gevallen. Het lukt haar niet om de telefoon te bereiken en daardoor duurt het lang voordat ze gevonden wordt. Dit scenario zou er heel anders kunnen uitzien als het ligt aan het jonge Winterswijkse bedrijf Teneo IoT. Op dit moment werkt Teneo IoT aan een ambitieus project genaamd Smart Nurturing voor de zorgsector, waarbij sensoren door middel van de LoRa techniek automatisch alarm slaan als er iets mis lijkt te zijn in huis. Van levensbelang voor de zorgbehoevende en ontlastend voor de mantelzorger, gelooft Inou Heideman (23) van Teneo IoT.
Lieke Ruesink – 29 september, 2017
Teneo IoT maakt gebruik van een nieuwe technologie, namelijk LoRa(WAN) (long range wide area network). Dit is een netwerk waarmee kleine berichten kunnen worden verstuurd (ter grootte van een sms-bericht) tussen een zender en een ontvanger. Het resultaat is vergelijkbaar met wifi en 4G, maar verder zijn er meer verschillen dan gelijkenissen. Heideman: “Wifi is niet geschikt voor ons, omdat alleen over korte afstanden werkt en heel storingsgevoelig is. Je kent dat wel van in huis. Bij mij thuis hebben we al zes signaalversterkers nodig om genoeg dekking te hebben”.
LoRa-signaal
Met LoRa kunnen berichten over afstanden van tien tot vijftien kilometer verstuurd worden, en – wat minstens zo belangrijk is – met amper stroomverbruik en zonder dat je voor elke sensor een internetverbinding en dus duur abonnement moet hebben. Teneo IoT gebruikt dit om allerlei slimme oplossingen te creëren. Een voorbeeld hiervan is het op afstand in de gaten houden van activiteit in huizen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het plaatsen van sensoren op waterleidingen. Daar kan zo’n sensor meten of een bewoner bijvoorbeeld vaak genoeg drinkt op een dag, of dat er wel gedoucht wordt. Die informatie wordt dan weer doorgegeven aan een mantelzorger of verpleger. Wanneer er bijvoorbeeld te lang geen gebruik is gemaakt van een douche, kan dit een signaal zijn dat er iets mis is. De mantelzorger kan dan gealarmeerd worden door een melding via een mobiele app.
Versleuteld
Hoewel de berichten buiten internet om verzonden worden, kan ook Teneo uiteindelijk niet zonder. Berichten worden van zender naar ontvanger vrij van internet verstuurd, maar voor het verwerken ervan is wel internet nodig. Zorgen maken over privacy of hackers is echter niet nodig volgens Heideman. Berichten worden namelijk versleuteld verzonden en zijn daarom altijd beveiligd. Bovendien worden vergaarde data nooit gekoppeld aan persoonlijke gegevens zoals een naam of geboortedatum.
Heideman benadrukt dat het gebruik van op LoRa aangesloten apparaten geen vervanger zal zijn van hulpverleners, maar juist een nuttige aanvulling: “Mijn toekomstideaal is dat dit een manier zal worden om zorgdragers te ontlasten door zorgmomenten beter af te stemmen. De kwaliteit van leven van zowel de mantelzorger als de patiënt kan hierdoor vooruitgaan”.
Wanneer het product beschikbaar zal zijn op de markt, weet Heideman nog niet. Momenteel is het bedrijf druk bezig met technisch onderzoek en het contact leggen met zorgverleners in zowel Nederland als Duitsland. Dat gebeurt in een grensoverschrijdend Euregio-project dat gesteund wordt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Door het project verder te ontwikkelen met geïnteresseerde partijen hoopt Teneo het uiteindelijke product goed af te kunnen stemmen op de behoeftes in de zorgsector.
Innovatieprijs
Met dit soort ontwikkelingen ontpopt Teneo zich tot een veelbelovende start-up in de smart industry, een sector waar de Achterhoek nadrukkelijk op mikt. Ook werd Teneo onlangs nog genomineerd voor de innovatieprijs van adviesbureau Accenture. Eind oktober mondt dat uit in een finale waar de Groene en Blauwe Tulp van het jaar gekozen worden. “De Accenture Innovation Award is een heel prestigieuze prijs”, weet Heideman, “waar veel bijzondere innovaties naar meedingen. We zijn dus al blij dat we bij de kanshebbers zitten”.

Voor het originele artikel verwijzen wij u graag naar de website van de 50+ krant.
Hier kunt u meer lezen over ons Smart Nurturing project.