Slimme sensoren voor vele zaken

De slimme sensoren van Teneo IoT maken gebruik van de nieuwe technologie LoRa(WAN).

Jan Colijn – 20 december 2017

Teneo IoT maakt gebruikt van de nieuwe technologie LoRaWAN. Een netwerk dat september 2015 werd geïntroduceerd, waarmee kleine berichten kunnen worden verstuurd. Het is een open netwerk, waar iedereen gebruik van kan maken. Andere technieken zijn bijvoorbeeld wifi en 4G. Alleen kent LoRa enkele grote voordelen. De berichten kunnen over veel grotere afstand worden verzonden, je bent niet afhankelijk van providers en dus een duur abonnement en er is sprake van een heel laag stroomverbruik, waardoor apparaten op batterijen jarenlang meegaan.

Het bedrijf uit Winterswijk ontwikkelt apparaten die op slimme wijze gebruik maken van LoRa. ,,Waaronder een volgsysteem dat als valdetector voor ouderen functioneert”, vertelt Inou Heideman (23). „Het zorgpersoneel krijgt een valincident op de smartphone binnen. Maar ook hebben we een sensor ontwikkeld die bijhoudt hoeveel afval er in prullenbakken zit en of ze dus geleegd moeten worden.”

Heideman is naar eigen zeggen binnen Teneo IoT een wat vreemde eend in de bijt. Ze studeerde bedrijfskunde aan de Universiteit Twente: ,,Ik ben daarmee de enige niet-techneut. Maar dat heeft in mijn ogen een onderneming ook nodig. Techneuten hebben nog weleens de neiging heel diep in een product te duiken en door te blijven gaan met de ontwikkeling ervan. Heel goed voor het product, maar je moet het op een gegeven moment natuurlijk wel vermarkten.”

Volgens Heideman kent ons land nog geen vijf bedrijven die net als Teneo IoT productiematig apparaten voor LoRa ontwikkelen. Het bedrijf heeft intussen een tiental verschillende producten klaar, waar het nu sinds een aantal maanden mee de boer op gaat. De verwachtingen zijn hooggespannen. ,,Afgaande op geluiden vanuit de markt blijkt dat er veel interesse voor bestaat.”

Voor het originele artikel verwijzen wij u graag naar de website van de Telegraaf.

Meer weten over onze slimme sensoren? Kijk dan op onze oplossingen-pagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.