‘Slimme’ afvalbak scoort in Winterswijk

WINTERSWIJK – Afvalinzamelaars hoeven voortaan niet meer langs bijna lege prullenbakken te rijden of juist overvolle bakken aan te treffen waar het vuil al overal rondzwerft. De Slimme afvalbak geeft zelf een signaal via LoRa

Jan Ruesink – 1 februari 2018

Drie Winterswijkse bedrijven, Grijsen Park & Straatdesign, Teneo IoT en Hibernis, hebben samen een slimme afvalbak met LoRa techniek ontwikkeld, die gemeenten van overvolle prullenbakken kan afhelpen en ze ook onnodige uren en benzine kan sparen.

Registreren

Ze zien er niet anders uit dan de andere afvalbakken in het centrum van Winterswijk, maar vijf ervan zijn net even iets slimmer dan de rest. Op de Markt, de Wheme en de Misterade staan sinds november afvalbakken met twee ‘oogjes’, die registreren hoe vol de bak is (bijvoorbeeld 10, 50 of 80 procent) en die vulgraad elke zoveel uur doorsturen naar een zender/ontvanger bovenop de Jacobskerk. Die stuurt de data vervolgens via internet naar een scherm waar iemand een groen symbool ziet veranderen in oranje of rood, ten teken dat de bak volraakt.

Geslaagde test

“We testen het systeem nu een paar maanden en je ziet al goed wanneer er markt is geweest, een Duitse vrije dag of mooi weer”, vertelt directeur Patrick Grijsen van de gelijknamige leverancier van banken, plantenbakken en afvalbakken. ,,Op zulke dagen raken de bakken sneller vol.”. De bakken staan nu in het centrum, maar zouden ook ver in het buitengebied kunnen staan.

De proef in Winterswijk duurt nog een paar maanden en dan kan Grijsen het systeem verkopen aan gemeenten en uitvoerders in Nederland en Duitsland.

Inou Heideman, Patrick Grijsen en Chris Krabben propageren met hun vinding ‘minder zwerfafval en onnodige ritjes’.

Voor het originele artikel verwijzen wij graag naar de website van de Tubantia.

Meer artikelen lezen over de slimme afvalbak met LoRa techniek? Kijk dan op onze nieuws-pagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.