Legionella onder controle dankzij innovatie van Teneo.

Campingeigenaren zijn veel tijd kwijt aan verplichte legionella controles. Een Achterhoekse projectgroep bedacht daarom een innovatie om de controles op legionella te automatiseren. Rob van Dam van camping ’t Wieskamp in Winterswijk en Jaap Wansink, mede-eigenaar van Teneo IoT BV., vertellen hoe ondernemers in de vrijetijdssector in de toekomst van deze technologie kunnen profiteren.

Wat was de aanleiding voor dit project?
Rob: “In de winter van 2016 hadden we op onze camping een grote lekkage. Een gast was vergeten om op zijn jaarplaats de kraan af te sluiten, waardoor de boel bevroor. Omdat het water zo de beek in stroomde, ontdekten we het probleem pas laat. Toevallig sprak ik toen één van de oprichters van Teneo IoT bv. Hij vertelde dat ze een sensor aan het ontwikkelen waren die het moment van stroming in leidingen kon meten. We raakten in gesprek en bedachten toen al snel dat een dergelijke sensor ook heel goed gebruikt kon worden voor legionellacontroles. Nu moeten we zelf bijhouden welke sanitaire ruimtes langer dan een week niet gebruikt zijn. Dan moet je daar de temperatuur gaan meten en het water laten doorstromen.”

Kunnen jullie kort uitleggen wat de nieuwe technologie precies inhoudt?
Jaap: “Heel simpel gezegd meet onze sensor op twee plekken op de leiding de temperatuur. Op basis van de verschiltemperatuur kunnen we bepalen of er stroming in een leiding is. Je meet dus of er stroming plaatsvindt en wat de temperatuur van het water is. Daarmee heb je de twee belangrijkste risicofactoren voor legionella te pakken.”
Rob: “Het systeem meet dus alleen het risico op legionella, niet of er echt sprake van legionella is. Dat kan alleen door monsters te nemen en op te sturen naar een laboratorium.”

Bestaat dergelijke technologie nog niet?
Jaap: “Er zijn wel sensoren die stroming kunnen meten, maar die moeten binnen in de leidingen worden geplaatst. Als je driehonderd kampeerplaatsen hebt, is dat een veel te grote investering. Het grote voordeel van onze sensor is dat deze uitwendig aan de leiding kan worden bevestigd. Vervolgens worden de meetgegevens draadloos doorgestuurd, door middel van LoRa. Dat is een draadloos netwerk wat wel wat lijkt op wifi, maar dan met een veel groter bereik en een veel lager stroomverbruik. Je kunt in je kantoor een gateway ophangen waarmee je de gegevens van je hele camping ontvangt.”

Wat zijn de voordelen voor een campingeigenaar?
Rob: “Het handmatig controleren kost veel tijd en je moet er continu aan denken. Dat geeft druk. Want een legionella-uitbraak, dat wil je echt niet als ondernemer. Daarom is een eventuele kostenbesparing voor mij nog niet eens het grootste voordeel, maar wel de garantie dat je altijd alles onder controle hebt. En voor onze gasten is het een kwaliteitsgarantie, je weet zeker dat alles veilig is.”

Waar staan jullie nu met het project en wat is de planning?
Jaap: “We hebben een projectteam opgericht bestaande uit verschillende Achterhoekse partijen, elk met hun eigen expertise. We hebben een subsidieaanvraag ingediend bij de Uitvoeringsagenda Achterhoek2020. Annemiek Riefel, Kennismakelaar Vrijetijdseconomie, heeft ons hierbij geholpen. Zij is veel bezig met nieuwe technologie die de vrijetijdsondernemer kan ondersteunen. Ons project sloot hier perfect bij aan.”
Rob: “We willen een pilot houden op twee campings: ’t Wieskamp en ’t Meulenbrugge in Vorden. ’t Meulenbrugge is kleiner en heeft een andere bedrijfsvoering. Bovendien hebben wij op elke kampeerplek privé-sanitair, terwijl zij algemene sanitairgebouwen hebben. Dat zijn allemaal factoren die van belang zijn in het proces.” Jaap: “Ons meetprincipe is onlangs gepatenteerd. De verwachtingen zijn hooggespannen, we denken echt dat deze sensortechnologie van grote toegevoegde waarde kan zijn. Als de pilot succesvol is, willen we het breder gaan uitrollen. In eerste instantie binnen de vrijetijdssector – campings en hotels – maar ook voor bijvoorbeeld ziekenhuizen kan het heel interessant zijn.”

Meer weten?
Wilt u meer weten over dit project of over de sensortechnologie? Neem dan contact op met Annemiek Riefel (Kennismakelaar Vrijetijdseconomie), tel: 0545 – 250 380.

Innovatie / product om legionella te detecteren
De innovatie die gebruikt wordt om het risico op legionella te detecteren.

Copyright artikel: ECHT Achterhoek (Magazine Achterhoeks Toerisme)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.