Fijnstofsensor

Luchtvervuiling, en met name de toenemende stijging fijnstof in de lucht, vormt een belangrijk gezondheidsrisico. De luchtkwaliteit binnen Europa is in de afgelopen jaren steeds slechter geworden en onderzoeken hebben uitgerekend dat de blootstelling aan fijnstof (PM2.5) in Europa kan leiden tot 417.000 mensen die vroegtijdig komen te overlijden. 

De Europese Unie heeft verschillende maximum niveaus vastgesteld voor fijnstofconcentraties, maar deze metingen zijn normaalgesproken door de benodigde "high-end" apparatuur een dure aangelegenheid, . 

Met onze LoRaWAN fijnstofsensor willen wij een kosten interessant alternatief bieden waarmee het ook voor (lokale) overheden, burgers en andere organisaties mogelijk wordt om lokaal het fijnstofgehalte te meten. 


Oplossing


Onze LoRaWAN fijnstofsensor zit verwerkt in een outdoor behuizing en meet fijnstof (mogelijk op PM0.5, PM1.0, PM2.5, PM4.0 en PM10), temperatuur en luchtvochtigheid.

Deze data wordt vervolgens draadloos doorgestuurd via LoRaWAN, naar bijvoorbeeld The Things Network of KPN.  

Bij het ontwikkelen van dit product hebben wij ons in het bijzonder gericht op het bieden van een prijsinteressante en schaalbare oplossing; waarbij de
toepassing van Internet of Things ook bereikbaar wordt voor allerlei bedrijven en/of organisaties.

Dit draagt onder meer bij aan het duurzamer omgaan met ons milieu, maar zorgt ook voor een kostenbesparing doordat de sensor eveneens bijdraagt aan een efficiëntere werkwijze.


Kwaliteit


Voor de meting van de fijnstof maken wij gebruik van de SPS30 van Sensirion. Dit is een kwalitatieve sensor, die ook door het RIVM wordt benoemd als geschikt (in het bijzonder voor het meten van PM2.5). 

Daarbij is het mogelijk om in te stellen welke PM-waardes wel doorgestuurd moeten worden door de sensor en welke niet. Dit gebeurt door middel van een LoRaWAN downlink. 


Zelfvoorzienend


Doordat deze sensor gebruik maakt van LoRaWAN ten behoeve van de data communicatie, is het mogelijk om de sensor meerdere jaren te gebruiken op slechts één batterij (afhankelijk van de ingestelde meetfrequentie.

Daarnaast kan de fijnstofsensor ook worden aangeschaft in combinatie met een solarbox. Deze solarbox beschikt over een zonnepaneel en heeft de mogelijkheid om de batterij van de fijnstofsensor bij te laden, waarmee u een zelfvoorzienend systeem kunt creëren. 


Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van de fijnstofsensor voor u, neem dan contact met ons op!