Bakken met data door middel van sensoren en LoRa

Laat jonge honden los op techniek en er komt heel wat naar boven. In Winterswijk zit tegenwoordig zo’n clubje, dat hard aan de weg timmert met hun kennis over sensoren en LoRa.

Roel Wildeboer – april 2017

Inou Heideman is projectmanager bij Teneo IoT en richt zich op de bedrijfskundige ontwikkeling van het kersverse bedrijfje. “Maar ik zit hier midden tussen de techneuten,” verteld de 23-jarige. “Dus ik heb inmiddels al aardig wat technische kennis opgedaan.”

In 2015 werd het LoRa-netwerk gelanceerd, een goedkoop alternatief voor traditionele communicatietechnieken, zoals WiFi of 4G. Met een lage bandbreedte, waardoor minder storingen optreden. “Iedereen heeft wel eens last van een slechte WiFi-verbinding,” zegt Inou. “Thuis heb ik meerdere WiFi-versterkers staan om in alle ruimtes voldoende signaal te kunnen ontvangen. Met LoRa heb je dat probleem niet. Dit netwerk wordt hier in de Achterhoek veel gebruikt in het buitengebied, maar kan ook op andere plekken prima ingezet worden. LoRa kenmerkt zich door lange afstanden waarvoer communicatie kan worden gerealiseerd. Zo hebben wij al testen gedaan tot 25 kilometer ver. Daarbij is LoRa wat ze noemen ‘open source’: iedereen mag er zijn eigen netwerk mee opbouwen.

De gemeente Winterswijk heeft op ons voorstel op de Jacobskerk een ‘gateway’ (ontvanger) geplaatst, waardoor de hele gemeente over een dekkend netwerk beschikt. Dat netwerk kan gebruikt worden door slimme apparaten op basis van sensortechniek. Zo’n sensor verbruikt weinig stroom en kan daardoor op allerlei plekken en voor allerlei doeleinden ingezet worden. Dat is waar we ons hier mee bezighouden.

“Een van de toepassingen waar Teneo IoT mee bezig is, is vuilnisbakken in de gemeente,” vervolgt Inou. “Het idee is dat afvalbakken in Winterswijk voorzien worden van slimme sensoren, die registreren wanneer de vuilnisbak vol is en een bericht stuurt via LoRa. Pas als dat het geval is – en dus niet volgens een vast schema, zoals het nu vaak gaat – hoeft de bak geleegd te worden door de vuilnisophaaldienst. Dat bespaart de gemeente behoorlijke kosten, in de gemeente Winterswijk heb je het gauw over honderden vuilnisbakken. De investering die bij zo’n systeem hoort hebben ze daarmee snel terugverdiend. De sensoren leveren bovendien ook nog eens een schat aan informatie op.

Het volledige artikel vindt u in AIM 4/17, te verkrijgen in de kiosk van AIM.

Meer weten over LoRa(Wan)? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.