WINTERSWIJK/GROENLO – Onprettige bedgenoten zijn het. Bedwantsen leven van het bloed van mensen en veroorzaken bultjes, huidvlekken en jeuk. Twee Achterhoekse bedrijven hebben nu een slimme en veilige methode ontwikkeld om ze te bestrijden, door gebruik te maken van heaters en LoRa warmte-sensoren.
Jan Ruesink, 01-08-2018
Ze zijn heel klein (5 à 6 mm) en verstoppen zich graag in de lakens, kussens en matrassen. Om de gebruikers vervolgens in hun slaap lastig te vallen. Volgens het RIVM vormen bijtende bedwantsen een toenemend probleem in de hele wereld. Onder meer door resistentie en toenemend reisverkeer komen ze ook steeds vaker voor in de VS en Europa.
Rigoreus
De diertjes kunnen alleen met een rigoureuze aanpak bestreden worden. De ruimte waar ze zitten moet óf tot -18 graden bevroren worden, wat meestal onhaalbaar is. Of er moet drie tot vier uur lang op minstens 60 graden verwarmd worden. Dat kost echter veel energie en kan brandgevaar opleveren. Ook kan het in koude hoekjes van huis, hotel of vakantiehuisje soms net niet warm genoeg zijn geworden, waardoor de plaaggeest het toch overleeft.
Besmet
Het Groenlose bedrijf 2Best Product & Innovatie van Patrick Terbraak levert nu heaters die verbonden zijn met draadloze LoRa warmte-sensoren van het Winterswijkse bedrijf Teneo IoT. Die sensoren (‘nodes’ genoemd) meten voortdurend hoe warm het is in de besmette ruimte en sturen die gegevens door naar een computer of een app op de telefoon. Daardoor kan de temperatuur steeds goed in de gaten worden gehouden en hoeft de temperatuur niet te hoog te worden, met alle energieverlies en brandrisico’s van dien. Ook wordt een daling van de temperatuur voorkomen, waardoor de bestrijding weer van voren af aan zou moeten beginnen.
Effectief
Volgens Inou Heideman van Teneo IoT is het systeem nu in meerdere pilots beproefd en effectief gebleken. „Bedwantsen zijn een toenemend probleem bij hotels, vakantieparken en zorginstellingen. Er zijn zelfs gespecialiseerde bedrijven die de diertjes bestrijden. Daar levert 2Best heaters aan met onze LoRa warmtesensoren en de software die erbij hoort.”
Duitse interesse
Ook vanuit Duitsland is al interesse getoond voor het systeem. Heideman: „Groot voordeel van deze werkwijze is dat de medewerker niet steeds in beschermde kleding de snikhete ruimte hoeft te betreden om daar de temperatuur te meten. Die kan nu van buitenaf worden uitgelezen, zodat je ook niet steeds de deur open hoeft te doen, waardoor je elke keer warmteverlies krijgt. Doordat alle data worden opgeslagen kun je als bedrijf ook tegenover de klant aantonen dat de temperatuur in de hele ruimte steeds minimaal 60 graden was.”
Het systeem kan volgens haar nog worden doorontwikkeld, zodat kachels zichzelf kunnen bijsturen als de temperatuur te veel stijgt of daalt. “Dan heb je er als bestrijder eigenlijk geen omkijken meer naar.”
Voor het originele artikel verwijzen wij u graag naar de website van de Tubantia.
